Letu 2022 na pot: moč misli
Že v začetku 2021 sem novo leto začela s pregledom preteklega leta − zapisala sem nekaj čez ducat točk; vsaka je nosila en pomemben dogodek, nekateri so bili zelo lepi, drugi težki, njihova skupna točka pa je bila, da so se me vsi močno dotaknili. Ob njih sem zapisala svoje občutke, ki so jih sprožili v meni in na koncu ugotavljala, kaj so me želeli naučiti.

Tako začenjam tudi letos. Pregledala sem lanske življenjske dogodke (in z njimi lekcije) in prišla do dragocenih spoznanj. Tako lahko oddaljim pogled na vse težave, saj ko jih pogledam najprej v kontekstu celotnega leta, da jih lažje umestim v kontekst celotnega življenja, vidim, da se na koncu dobro vklapljajo v življenjski načrt, ki ga ima z menoj moji višji jaz. 🙂

‘Kaj sem se naučila o sebi?’

Odgovor na to vprašanje je tisto, kar ti takšen proces lahko da, in ta odgovor je odlično darilo tebi sami kot popotnica za leto, ki je pred teboj. Morda iz nje dobiš potrditev, da v tebi še živi kakšna sposobnost, na katero si že pozabila, ali ugotoviš, da je veliko več ljudi, ki te imajo radi in bi težko živeli brez tebe, ali pa naenkrat uvidiš, da tvoje celoletno delo v danih okoliščinah ni bilo tako majhno in da so rezultati pravzaprav več kot zadovoljivi. Lahko tudi spoznaš, da si energijo trošila po nepotrebnem z nekaterimi ljudmi ali projekti. Vse to je potrebno videti, da sebe in pogled na (svoj) svet daš v novo perspektivo, ki ti pomaga natančneje videti in voditi svojo prihodnost.

Uporaba misli

Vendar ni dovolj le pregledati preteklih dogodkov in jih preveriti le po občutkih, ki so se ti ob njih sprožali. Čeprav so občutki tvoj kažipot življenja, kar čivkajo že ptički, je zelo pomembno vedeti, da je izrednega pomena tudi tvoja miselnost, z njo pa kakovost tvojih misli. Kaj mislim s tem? Če se v zadnjem času zelo veliko kolektivno posvečamo zdravljenu travm in ran, poslušanju občutkov, smo kar malce pozabili na naš racionalni, razviti, kognitivni del, ki ga na račun čustev in občutkov zanemarjamo. Za našo splošno dobrobit je zelo pomembno opazovati naše občutke in stanje našega telesa, pa uspemo početi to tudi z mislimi? Misli so namreč tisti ‘motor’, ki vse skupaj poganja in usmerja. Misli so začetna točka stanja tvoje vibracije. So kot dragocena voda, s katero se napajaš. Kolikokrat našo ‘pipo’ pustimo na pol odprto, ko se kakšna misel sproži na primer v skrbeh, nevoščljivosti, strahu?

Varčevanje z energijo

Verjetno si med tistimi, ki vestno varčujemo z domačimi resursi, kot so: voda, elektrika, ogrevanje, imam prav? Zakaj to počnemo? Da dobrine ne gredo v nič. Da se po nepotrebnem in nekoristno ne trošijo. Si razmislila kdaj o tem, kako mimogrede in zlahka trošiš svojo dragoceno življenjsko energijo? Porabljaš jo namreč vsakič, ko ti po glavi rojijo neproduktivne misli.

  Kakšne misli so neproduktivne?

  • Misli, ki obravnavajo preteklost (na primer preteklo težavo), na katero ne moreš (več) vplivati.
  • Misli, ki obravnavajo dogodke, ki se še niso zgodili (in se morda sploh ne bodo).
  • Naše sodbe o sebi ali drugih ljudeh (predvsem tiste slabe).
  • Nepravilna prepričanja o svetu.

  Vsaka taka misel začne tvoriti energijski vrtinec in privabi še več podobnih misli. Začnejo se vrteti tako, da tvorijo zanko, ki te potegne v negativno spiralo, ki se lahko izrazi v anksioznosti, strahu, depresiji, pomanjakanju fokusa, negativni samopodobi, izgubi upanja, itn. Kaj pa pozitivne misli; ali te tudi tvorijo spiralo − takšno, ki te vodi navzgor v dvig vibracije in v boljše počutje? Da, tudi pozitivne misli delujejo na podoben način in zagotovo je taka spirala boljša kot tista, ki pelje navzdol. Vendar moraš biti tudi tukaj vsaj malo pazljiva, saj je senčna plat tega stanja kaj hitro lahko: manija, evforija, pretirano navdušenje, ki so lahko destruktivne. Ampak glede na trenutno stanje sveta je to vsekakor boljša izbira. Je pa dobro, da si tudi na take misli pozorna, da te ne zapeljejo v iluzije in gradove v oblakih in da se znaš kljub temu dobro in kakovostno odločati.

  Več(er)ni kaos 

  ‘Imej v mislih’ (za to temo je to prav simpatičen začetek nasveta), da je vsaka nepotrebna misel, vnaprejšnje obremenjevanje s situacijo, ki se še ni zgodila, pretirano razmišljanje o okoliščinah, na katere nimaš vpliva, podobno, kot bi pustila svojo ‘pipo’ dragocene tekočine − življenjske energije − na pol(no) odprto in odšla iz svojega doma v službo. Kaj bi te čakalo, ko bi se vrnila v svoj dom? Pravo razdejanje. In prav to se ti zgodi vsak večer, če si mislim pustila, da so se pasle po travniku tvojega uma brez nadzora in brez cilja, pred spanjem pa tega kaosa nimaš več moči in časa ‘pospraviti’.

   

  Zato je izrednega pomena začenjati in zaključevati časovne sklope pravilno (tako letne, mesečne, tedenske, dnevne in urne), saj imaš v svojih rokah veliko več moči, kot si misliš. Če boš začela novo leto z obljubami sami sebi, jih dobro premisli. Ker so vrtinci naših misli že tako dolgo v pogonu, jih težko spremeniš samo z neko umsko obljubo. Morala se boš zaobljubiti celoletnemu procesu rasti, ki ga boš lahko izpeljala le, če boš obljubo sebi zasnovala pošteno do sebe in ob tem upoštevala, da bo za to potrebno trdo delati − z upravljanjem misli. Leto 2022 bo imelo  365 dni, katere boš morala vsako jutro začeti tako, da boš bilko svoje obljube sebi zalila (s svojo namero), jo oplela (negativnih in šibkih misli), jo čez dan večkrat pregledala (preverila, o čem razmišljaš), jo zvečer prepustila temi (jo očistila vsega slabega), čez dan pa jo prepustila soncu (prosila višje sile, da ti jo pomagajo osvetljevati). V mislih je moč.